Allt om limfog

Hur bra koll har du egentligen på limfog? Ja kanske är du lite av en limfogsexpert, men idag kommer artikeln främst rikta sig till dig som inte upptäckt fördelarna med limfog. För det är inte helt lätt att hålla koll på, men om du har koll på limfogen så kommer du snabbt inse att här finns både tid, ork och pengar att spara.

Vad är limfog?

Jo, det är en slags träskiva som kan användas till snickerier och liknande. Skillnaden gentemot andra träskivor är att limfog består av lamellstavar som pressats och limmats samman stenhårt. Detta gör man på ett sånt sätt att träfibrerna löper parallellt. På så sätt så blir material oerhört starkt men också väldigt tåligt och det är även lätt att arbete med.

Idag finns limfog i massvis med olika stilar, träslag och såklart – storlekar. Dess tålighet och lättarbetade struktur gör att det på senare år har blivit väldigt populärt hos både hemmasnickare och proffs.

Vilka är bäst på limfog och vart vänder man sig?

Limfog kan du hitta på de flesta byggvaruhusen och dessutom till billiga priser. Men vi rekommenderar inte att du köper dina skivor hos de större kedjorna. Skillnaden i kvaliteten är nämligen enorm. Främst är det tätheten i fibrerna som skiljer sig.

Gå istället till en limfogsspecialist eller ett snickeri som tillverkar eget limfog. Vi har bra erfarenhet av bland annat Nissabo. Det är ett litet företag i Småland som är experter på limfog och det är dessutom deras huvudprodukt. Där får du betydligt bättre trä för pengarna. Byggmaterial är en sådan där sak där du verkligen inte skall vara snål. Lägg de pengar som krävs istället för att spara på pengarna – då får du ändå göra om det om några år.

Visste du att:

Att foga och limma ihop trä till träskivor är ingen ny teknik. Tvärtom faktiskt. Den välkände faraon Tutanchamon är känd för sin magnifika gravkammare som lämnats orörd i tusentals år innan den hittades. I gravkammaren fanns träkistor som var byggda med limfog av träsorten cederträ. Pyramider och hemmasnickerier har alltså mer gemensamt än man kan tro.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Website