Hur fungerar värmepumpar?

I många hus och hem används värmepumpar för att hålla huset och hemmet varmt. Det är med värmepumpen är som med många andra tekniska apparater vi äger, många vet inte hur de fungerar. En del vet i stora drag men andra vet bara hur man sätter på och stänger av värmepumpar samt reglerar temperaturen. Äger du en värmepump men inte har någon som helst aning om vad den egentligen gör bör du i alla fall i stora drag ha en översikt om dess funktion. Därför kommer här nu en sammanfattning.

Såhär fungerar värmepumpar:

Brinevätska, alltså en vätska som inte kan frysa och som vanligt vis är någon slags sprit eller glykol, åker runt och runt i en kollektorslinga och hämtar energi från berget, marken, luften eller vattnet. Detta beroende på vad man fokuserat på. Brinevätskan möter vid en ändpunkt av kollektorslingan där förångaren ligger, som kallas värmeväxlaren, köldmedlet som cirkulerar i värmepumpen. Brinevätskan är vid det här laget ljummet och kommer att värma upp köldvätskan några få grader.

Dessa få grader gör dock stor skillnad och kommer få köldmedlet att börja förångas. Inuti värmepumpen finns en kompressor som gör att när det till viss del förångade köldmedlet transporteras vidare ökar trycket på det nu mera gasformiga köldmedlet. Och med högre tryck på gas desto högre blir temperaturen på det.

Nästa möte köldmedlet har är med värmeväxlare. Denna värmeväxlare, eller kondensorn, överför värmen från det numera heta köldmedlet till huset och hemmets egna värmesystem. När värmen lämnar köldmedlet stiger självklart dess temperatur kraftigt. Det återgår till sin forna form – vätska.

Sista att träffa köldmedlet är nu expansionsventilen. Denna ventil hjälper till att sänka tillbaka trycket. Med lägre tryck desto lägre temperatur får köldmedlet som nu återgår till att vara iskallt. Efter detta möte börjar processen om och det iskalla köldmedlet möter igen den ljumma brinevätskan.

I Sverige finns det många tillverkare som tillverkar värmepumpar, vårt tips är att använda sig av Bosch som tillverkar svensktillverkade värmepumpar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Website