Svenska folket prioriterar badrum och kök

En marknadsundersökning nyligen kring svenskars benägenhet att renovera och bygga till sina villor och bostadsrätter är nära rekordnivåer, detta trots höjda amorteringskrav sedan ett par månader tillbaka. Det är alltså inte säkert att du som ägare av villan får tillbaka varje krona du har lagt ut, ändå är så många svenskar beredda att plöja ner hundratusentals kronor på såväl badrum och kök. Vad beror det på?

Under flera år har marknadsundersökningar visat att vi svenskar är beredda att betala mycket för vårt drömboende. Tittar vi sedan på statistik från husförsäljningar så kan vi också se att priserna för bostäder har skenat närmast monumentalt. Detta är en av anledningarna till att nya amorteringskrav nu har klubbats igenom och även sjösatts. På vissa ställen, framför allt i de riktiga storstäderna, har detta gett resultat – bostadspriserna går för första gången på många år neråt. Inte lika många har längre råd att ge sig in i dyra budgivningar kring hus.

Är alternativet då att köpa ett hus i stort behov av renovering? Svaret här är faktiskt varken ja eller nej, av någon anledning har marknadsundersökningar de senaste åren visat att vi svenskar är beredda att betala mycket pengar, oavsett om det är ett färdigt hus eller om det är ett hus med renoveringsbehov. Drömmen om det perfekta, personliga boendet är som sagt stark. Det betyder att vi är beredda att betala mycket för ett hus med bra läge, även om det kommer tillkomma både en och två miljoner i renoveringskostnader. Det tycks finnas en myt om att hus i dåligt skick skulle vara billiga, faktum är att det många gånger också borde vara så, men verkligheten ser annorlunda ut. Närmast förblindade av möjligheterna som uppstår är vi många gånger redo att lägga långt mer än vad huset verkligen är värt, för att sedan tvingas renovera allt.

En stor anledning till denna renoveringsboom vi har sett de senaste åren beror med all sannolikhet på ROT-avdraget som infördes under regeringen Reinfeldts första mandatperiod. Det här har blivit en veritabel succé som har lyft det gamla svenska folkhemmet till helt nya nivåer. Men mycket av statistiken är gammal. Vi skulle därför välkomna åtminstone en ny marknadsundersökning någon gång under sista halvåret 2016 för att se hur svenskars attityd till husköp och renovering av kök och badrum har förändrats.

Allt om limfog

Hur bra koll har du egentligen på limfog? Ja kanske är du lite av en limfogsexpert, men idag kommer artikeln främst rikta sig till dig som inte upptäckt fördelarna med limfog. För det är inte helt lätt att hålla koll på, men om du har koll på limfogen så kommer du snabbt inse att här finns både tid, ork och pengar att spara.

Vad är limfog?

Jo, det är en slags träskiva som kan användas till snickerier och liknande. Skillnaden gentemot andra träskivor är att limfog består av lamellstavar som pressats och limmats samman stenhårt. Detta gör man på ett sånt sätt att träfibrerna löper parallellt. På så sätt så blir material oerhört starkt men också väldigt tåligt och det är även lätt att arbete med.

Idag finns limfog i massvis med olika stilar, träslag och såklart – storlekar. Dess tålighet och lättarbetade struktur gör att det på senare år har blivit väldigt populärt hos både hemmasnickare och proffs.

Vilka är bäst på limfog och vart vänder man sig?

Limfog kan du hitta på de flesta byggvaruhusen och dessutom till billiga priser. Men vi rekommenderar inte att du köper dina skivor hos de större kedjorna. Skillnaden i kvaliteten är nämligen enorm. Främst är det tätheten i fibrerna som skiljer sig.

Gå istället till en limfogsspecialist eller ett snickeri som tillverkar eget limfog. Vi har bra erfarenhet av bland annat Nissabo. Det är ett litet företag i Småland som är experter på limfog och det är dessutom deras huvudprodukt. Där får du betydligt bättre trä för pengarna. Byggmaterial är en sådan där sak där du verkligen inte skall vara snål. Lägg de pengar som krävs istället för att spara på pengarna – då får du ändå göra om det om några år.

Visste du att:

Att foga och limma ihop trä till träskivor är ingen ny teknik. Tvärtom faktiskt. Den välkände faraon Tutanchamon är känd för sin magnifika gravkammare som lämnats orörd i tusentals år innan den hittades. I gravkammaren fanns träkistor som var byggda med limfog av träsorten cederträ. Pyramider och hemmasnickerier har alltså mer gemensamt än man kan tro.

Kundanpassade hus lockar många husköpare

Någonting som blivit mer och mer populärt på senare år är kundanpassade hus. Alla vet hur svårt det är att hitta det där perfekta huset man vill bo i. Hustillverkare kan verkligen ha en stor mängd varianter och alternativ på hus men det kan trots detta vara så att man helt enkelt inte finner sitt drömhus. När hustillverkare erbjuder kundanpassade hus så finns möjligheten att forma om sitt kommande hus på ett sådant sätt att man får precis det man vill ha.

Genom att utgå från en hustillverkares grundhus så kan du förändra mängder med saker utan att det blir speciellt mycket dyrare. Det är helt enkelt din egen fantasi som sätter gränserna när det kommer till kundanpassade hus. Vill ni ha det högre i tak så kan ni få det högre i tak, vill ni hellre ha tre rum på övervåningen än två så går det också att ordna. Är det alldeles för dåligt ljusinsläpp i vardagsrummet så lägg till ett fönster till eller förstora de fönster som finns. Är det kanske lite väl stort fönster in till badrummet så förminska det. Detta är enbart några få exempel på vad du som kommande villaägare kan förändra med kundanpassade hus. Vanligtvis går det dock inte att göra huset bredare eftersom många hustillverkare använder sig av takstolar med fast bredd. Men detta är i princip det enda som inte går att ändra på.

Det är svårt att bestämma sig för hur ens framtida hus kommer ska se ut. Det finns så otroligt mycket att tänka på. Men med kundanpassade hus så blir det oerhört mycket enklare. Kontakta en hustillverkare och bestäm möte. Ta med idéer, ritningar, nedskrivna önskemål och allt vad ni har för funderingar. Ni kan äntligen finna ert drömhus. Lycka till och dröj inte för länge med att bestämma er!

Tänk på detta vid köksrenovering

Nu är det sommar och många spenderar sina semesterpengar och semesterdagar i hemmet för att renovera något eller några rum. Är du en av dem som tycker att köksrenovering lämpar sig bäst på sommaren, då har du ett antal veckor av slit framför dig.

De allra flesta som bestämmer sig för att renovera kök gör misstaget att tro att det går mycket fortare än vad det gör. Det är väl inget att slå ner gamla skåp, se till att väggar är som de ska, gipsa, måla och sedan sätta upp nya skåp.

I teorin stämmer detta säkert, men som vi vet vill inte teori och praktik alltid samma sak. En köksrenovering är inget litet projekt. Punkt. När vi räknade upp åtgärderna ovan glömde vi vissa vitala delar som planering och mätning, beställning och leveranstid, samt den lilla delen med att dra om vatten, avlopp och el.

Det där sista är ofta det som är svårast att göra själv vid en köksrenovering. Därför behöver du sannolikt hyra in hjälpen från såväl elektriker som rörmokare. Och som de flesta andra svenskar vill även de ha semester – på sommaren. Grattis, beställ nu och du får besök i oktober. Såvida du inte önskar en av de där svartlistade i Råd och Rön alltså.

Så mitt råd är att vara ute i god tid, se till att mäta och beställa innan kofoten åker fram och överskåpen åker ner. För räkna med att leveransen av vitvaror, skåp, bänkskiva och diskbänk kan ta några veckor. Och du vill inte sitta med ett halvfärdigt kök i två månader. Beställ först och börja sedan riva när du fått bekräftat att sakerna är på väg hem till dig. Det här kommer bespara dig en massa obehagliga överraskningar på vägen mot ditt nya, fantastiska kök.

Det här var några korta tips kring vad du ska tänka på vid en köksrenovering. Lycka till!

Hur fungerar värmepumpar?

I många hus och hem används värmepumpar för att hålla huset och hemmet varmt. Det är med värmepumpen är som med många andra tekniska apparater vi äger, många vet inte hur de fungerar. En del vet i stora drag men andra vet bara hur man sätter på och stänger av värmepumpar samt reglerar temperaturen. Äger du en värmepump men inte har någon som helst aning om vad den egentligen gör bör du i alla fall i stora drag ha en översikt om dess funktion. Därför kommer här nu en sammanfattning.

Såhär fungerar värmepumpar:

Brinevätska, alltså en vätska som inte kan frysa och som vanligt vis är någon slags sprit eller glykol, åker runt och runt i en kollektorslinga och hämtar energi från berget, marken, luften eller vattnet. Detta beroende på vad man fokuserat på. Brinevätskan möter vid en ändpunkt av kollektorslingan där förångaren ligger, som kallas värmeväxlaren, köldmedlet som cirkulerar i värmepumpen. Brinevätskan är vid det här laget ljummet och kommer att värma upp köldvätskan några få grader.

Dessa få grader gör dock stor skillnad och kommer få köldmedlet att börja förångas. Inuti värmepumpen finns en kompressor som gör att när det till viss del förångade köldmedlet transporteras vidare ökar trycket på det nu mera gasformiga köldmedlet. Och med högre tryck på gas desto högre blir temperaturen på det.

Nästa möte köldmedlet har är med värmeväxlare. Denna värmeväxlare, eller kondensorn, överför värmen från det numera heta köldmedlet till huset och hemmets egna värmesystem. När värmen lämnar köldmedlet stiger självklart dess temperatur kraftigt. Det återgår till sin forna form – vätska.

Sista att träffa köldmedlet är nu expansionsventilen. Denna ventil hjälper till att sänka tillbaka trycket. Med lägre tryck desto lägre temperatur får köldmedlet som nu återgår till att vara iskallt. Efter detta möte börjar processen om och det iskalla köldmedlet möter igen den ljumma brinevätskan.

I Sverige finns det många tillverkare som tillverkar värmepumpar, vårt tips är att använda sig av Bosch som tillverkar svensktillverkade värmepumpar.

Byt gummipackning i ditt handfat

Mycket av det enkla arbetet i ett badrum kan du göra själv, både för att spara tid och pengar men också för att utveckla dig själv och dina personliga kunskaper. Det handlar dock om i huvudsak mycket enkla saker och vi rekommenderar dig inte att ge dig på allt för stora modifikationer i badrummet. Så fort du känner dig osäker på vad du ska göra ska du ta kontakt med en yrkesman!

Med det sagt ska vi nu hjälpa till med att lösa ett vanligt förekommande problem i äldre badrum, sådana som har en så kallad tvågreppsblandare, alltså ett vred för varmvatten och ett för kallvatten. Dessa kranar är vanliga i till exempel äldre hyresbostäder. Om kranen droppar beror det i nästan samtliga fall på att gummipackningen behöver bytas.

För att byta denna gummipackning gör du på följande vis:

  1. Stäng av vattnet på BÅDA ledningarna, under eller vid sidan av handfatet. Skulle det vara en villa kan du vrida av huvudkranen för inkommande vatten.
  2. Skruva bort kranhatten, den yttersta biten i plast, för att komma åt kranvredet. Kranvredet skruvar du bort med en skiftnyckel och för att undvika repor kan du ha en liten tygbit i skiftnyckelns grepp. Byt ut packningen som sitter på gängorna.
  3. Du kan också kontrollera om det finns avlagringar på käglan, i så fall borstar du enkelt bort dessa.
  4. Montera tillbaka kranen i omvänd ordning.

Se där, låter enkelt eller hur? Och så slipper du en droppande kran därefter. Gummipackningen köper du i välsorterade badrumsbutiker.

Ta hjälp

Något som många inte tänker på när de gör ett nytt hus är att planera för badrum och VVS så tidigt som möjligt. Gör du det så tidigt som möjligt kan du dra kablar och ledningar i grunden och slippa dra dem efterhand. Detta innebär att det mesta döljs och blir bra från början.

Om du inte vet hur du ska bygga din grund och vem du ska anlita rekommenderar vi SMLBC som hjälper dig med markarbeten och dräneringar. Anlitar du ett företag blir det bra från början och du slipper göra om det som du riskerar att göra om du gör det själv och inte har full koll.

Vad står egentligen VVS för?

VVS är en fortkortning för värme, ventilation och sanitet. Förkortningen används bland annat som en gren inom byggsektorn, alltså något du kan arbeta med. Det står också för de tekniska systemen i byggnader som krävs för att byggnaden ska fungera och vara beboelig. När du bygger ett nytt hus exempelvis, så måste VVS planeras och byggas av människor som arbetar inom branschen. Inkluderat i användandet av begreppet VVS är också alla de produkter som används inom arbeten med de tre olika delarna.

Värme

Vanligtvist handlar det om radiatorer så som element . Dessa placeras i huvudsak under fönster runt om i huset. Alla hus har dock inte element. Värme kan handla om golvvärme eller andra system. Vanliga värmekällor i villor är värmepumpar och värmepannor för pellets, ved eller olja. Inom VVS ordnar man så att det här fungerar bra, man installerar alltså värme i huset.

Ventilation

Ventilationen är viktig i ett hus. Ventilationskanalerna ligger inte alls sällan i samma schakt som avlopp och vatten i flerbostadshus. I villor finns det egna system. Ventilationen ordnas med hjälp av till- och frånluftsfläktar. Inom ventilationen är begrepp som uteluft, tilluft och frånluft viktiga.

Sanitet

Sanitet är den del som färst människor kan mycket om. Det handlar om hur man ska hantera gaser och vätskor från huset, framförallt vattentillförsel. När man installerar delen sanitet installerar man bland annan tapp- och spillvattnet. Vanligtvis har vattenförsörjningen tre olika rör; kallvattenrör, varmvattenrör och varmvattencirkulation. Den första förser med kallvatten, den andra med varmvatten och den tredje ser till så att man kan reglera och hålla rätt temperatur på varmvattnet. Utan denna hade temperaturen för vattnet sjunkit under nattetid.

Grundizt Rör är ett företag som sysslar med VVS i Jönköping. De har lång erfarenhet och stor kompetens. De hjälper dig med allting inom VVS, så som; värmeinstallationer, sanitetsinstallationer, värmepumpsinstallationer, reparationer och service i stora drag.

VVS-arbetare nära strejk

VVS Företagens förhandlingschef har sedan igår morse flaggat för att en strejk för arbetarna inom VVS i Göteborg. Just i Göteborg anses villkoren vara betydligt sämre än i övriga landet och nu har de anställda till slut fått nog och agerar.

Så har du något inom VVS i Göteborg som du behöver hjälp med, gör du nog bäst i att vänta. Du vill inte att en firma ska hinna börja arbeta med ditt badrum för att sedan lämna den som en byggarbetsplats i flera veckor.

Förhoppningsvis kan detta undvikas genom att båda parterna kommer överens om nya villkor och blir alla nöjda kan arbetet fortsätta och inget händer över huvud taget.

Bygga en egen bastu och dusch

Det börjar bli vanligare och vanligare att privatpersoner bygger och renoverar sina egna badrum. Folk som bygger en egen bastu i anslutning gör det också vanligtvis i en källare eller liknande.

Det finns några saker du ska tänka på om du också funderar på att göra det själv. Att själv dra vatten och el är inget en icke utbildad person ska hålla på med. Hyr därför in någon som åtminstone installerar sakerna även om du kan köpa in och montera allt själv.

Kolla runt efter inspiration för att till exempel hitta rätt duschvägg eller knoppar till handfat eller så. När man bygger nytt vill man att stilen ska fungera om många år och kanske även för potentiella köpare i framtiden.